Haber

Ata Tohumu Ahmet Buğday Türkiye’de İlk Kez Hasat Edildi

türkiyetahıl üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Karaman yılında buğday hasadı dönemi devam etmektedir. Duru Gıda’nın Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında geliştirilen ve bu yıl ilk kez çiftçiyle buluşan ata tohumumuz Ahmet Buğday’da da ilk hasat gerçekleştirildi. Bulgur olarak yetiştirilen; Ahmet Buğdayı’nın güçlü, kaliteli ve yüksek verimli yapısıyla Türkiye ekonomisine 750 milyon TL katkı sağlayacağı iddia ediliyor.

2 bin yıllık geçmişiyle Anadolu’nun en eski yerli buğday türleri arasında yer alan ve ülke tarımına önemli katkılar sağlayacak ata tohumumuz Ahmet Buğday, bu yıl ilk kez hasadını yapıyor. Bu yıl bölümün ana markası Duru Besin ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin nesiller boyu babadan oğula yetiştirilen ata tohumu Ahmet Buğday’ı Türkiye’ye kazandırmak amacıyla ortaklaşa yürüttüğü projede elde edilen tohumlar sahiplerini buldu. tükenmek üzere olan bu yıl da çiftçilerle buluştu.

DURU: ATÖZLÜ AHMET BUĞDAY YAYMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Proje hakkında konuşan Duru Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru, şu bilgileri verdi: “Uzun süredir üzerinde çalıştığımız projemizde bu yıl ilk hasadın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Tohumları” Nesiller boyu babadan oğula ekilen ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Ahmet Buğday, 2019 yılında ilk kez toprakla buluştu. 2017 yılı ülkemizde hatasız tarım uygulamaları adına hayata geçirilen en değerli örneklerden biridir.Projede Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirdiğimiz tohumlar kalite analizlerinin ardından üreticilerimizle buluşturuldu.Tohumlarımız çiftçilere dağıtıldı. bu yıl da sözleşmeli çiftçilerle paylaşılacak ve katlanarak artacak.Hedefimiz ülkemiz tarım arazilerinin değerli bir bölümünü oluşturan kıraç alanlarda 1 dekardan 250 kilogram civarında buğday üretmek. 280 kilo civarına çıkarmak. Bunun Türkiye ekonomisine katkısı 750 milyon TL olacak. Aynı zamanda bulgurda aldığımız atığı da azaltmayı planlıyoruz. Projemiz Türkiye ekonomisine büyük bir bedel kazandırmanın yanı sıra sürdürülebilir gıda üretimine de büyük katkı sağlayacak.”

PROJEDE KULLANILAN ‘HIZLI YETİŞTİRME YÖNTEMİ’ TÜRKİYE’DE BİR İLK

Ahmet Buğday projesinin bulgur üretimine katkı sağlayacağını belirten Duru, “Ahmet Buğday, yumru buğday olduğu için bulgur üretiminde çok rahat kullanılabilecek bir ilaç. Besin değeri açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip. kalitesi kadar değeri de var.Geleceğin gıdası olan bulgur lezzetiyle ve gönül rahatlığıyla sofralarda.Tarıma dayalı sanayi işletmecisi olarak 88 yıldır üretim yapıyoruz.Lider bir marka olarak, kesim tecrübemizi ve bilgi birikimimizi hatasız tarım uygulamaları geliştirmek ve ülke ekonomisine en yüksek faydayı sağlamak için kullandık.Bölgemizdeki yanlış tarım uygulamalarının buğdayın verimini ve kalitesini ne kadar azalttığına şahit olduk.Kaliteli buğday arayışı ihtiyaç duyduk bizi Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile buluşturduk ve bu konuda çok güzel çalışmalar yaptık.Ahmet Buğday’da hepimiz için yeni bir yöntem olan ‘Hızlı Yetiştirme Yöntemi’nden faydalandık.Bu yöntem bir çok yerde kullanıldı. son yıllarda tohum geliştirme programları Bu yöntemi TÜBİTAK’a proje olarak önerdik. Projemiz kabul edildiğinde üniversite-sanayi işbirliği kapsamında sözleşme ve protokollerimizi imzaladık. 2019 yılında tohumlarımız toprakla buluştu. Bu yöntemde tohumları sera koşullarında hızlı ve doğal bir süreçte geliştirdik. Yaptığımız işlem Türkiye’de bir ilk. Durum buğdayında ise toprakta yapabileceğimiz 8 yıllık iş yükünü iki yılda tamamlayarak, tohumlarımızı toprakla buluşturarak kıraç alanlarda tohumluk üretimine kazandırdık. Ahmet Buğdayını başta Konya ve Karaman olmak üzere tüm İç Anadolu’ya yaymayı planlıyoruz. Ahmet Buğday’ın bulgur üretiminin vazgeçilmez buğdayı olacağını düşünüyoruz” dedi.

REKLAM YAYINI

Kaynak: ANKA / Yeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu